This page looks plain and unstyled because you're using a non-standard compliant browser. To see it in its best form, please upgrade to a browser that supports web standards. It's free and painless.

Svratite u Svratište

Konačno nađoh vremena da odem u Svratište. Znala sam da se nalazi u Krfskoj 7 i da je u pitanju montažni objekat. Našla sam ulicu, došla ispred broja 7, ali nigde nema montažnog objekta. Priđem zgradici na kojoj ima nekoliko tabli sa natpisom, tu je između ostalog i Zavod za socijalno, ali nigde nema natpis Svratište. Obiđem zgradu i vidim iza neki objekat, na svim prozorima rešetke, liči na magacin. Pomislim da je to ono što tražim, ali nigde ne piše ono što mi treba. Uđem u zgradu i pitam portira. Kaže da je iza zgrade. Polako prilazim "objektu" i gledam ima li znakova života. Ulaze dva muškarca kroz jedna vrata. I tada, na poslednjem (ili možda prvom) prozoru vidim ušaranu tablu, na kojoj jedva vidljivo piše Svratište za decu. Ispod tabla na kojoj su ispisani donatori. Ulazim unutra, jedan momak pozva devojku koja tu radi. Objasnim joj zašto sam došla. Vodi me po Svratištu. Šta da vam kažem? Imaju dve sobe, sa nekoliko kreveta, ali tu ne spavaju. Imaju dnevnu sobu, kuhinju sa trpezarijom, ali se tu ne kuva već im donose tri obroka. Oko 130 dece svraća, starosti od 4 do 18 godina. Juče ih je bilo 40, pa sam se zapitala gde su stali. Reče mi devojka da im sada treba sezonska garderoba (zimska) jer nemaju gde da je skladište, sredstva za higijenu, slatkiši... Kada dođe zima ne znam gde će smestiti, ako se ikada desi da svi budu na okupu. Onih desetak starih taburea, kauči i kreveti nisu dovoljni. O trpezariji da i ne govorim. Sad kad smo izvadili zimsku garderobu mogli bi pogledati da li nam baš sve treba, ili se nešto može odvojiti za one koji nemaju. Zašto da vam ormare zatrpava stara garderoba koju vaša deca ne nose. Odnesite je u Krfsku 7. Kao i igračke. Mnogo toga tamo treba, a prvi korak je želja da se pomogne. Ispraznite vaše ormare i napunite dušu.

Autor biljanak, 21 Novembar 2011 12:30 | Generalna | Dodaj komentar (10) | Permalink | Trekbekovi (0)

Ići ispred svog vremena

Jutros, dok sam išla ulicom, ušla mi je prašina u oči. Nije čovek kriv, radio je svoj posao i kada me je video stao je. Radi se o čistaču ulica koji je svojom "duvaljkom" (da je tako nazovem) čistio jednu beogradsku ulicu. Gradska čistoća se modernizuje. Zašto ovo pišem? Zato što je to sokoćalo izazvalo sećanje u meni, a sećanja k'o domine. I ja sam pre dosta godina, razmišljajući o čistoći grada zamišljala jednu takvu spravu (u mojim mislima je malo drugačije izgledala, sa malo drugačijom funkcijom). Pre mnogo, mnogo godina, dok sam bila dete, slušajući svađe u onoj državi pomislila sam da bi bilo dobro da se raziđemo kad već ne umemo da se slažemo. Svi znamo kako smo se razišli. Verovala sam da će laser postati jedan od glavnih načina za lečenje i pomoć ljudima. Sve više ga koriste. Počela sam da pravim nacrt za program u kojem bi se objedinili domovi zdravlja, bolnice i apoteke za dobrobit ljudi, smanjila bi se papirologija, redovi šetnje nepotrebne. Onda pročitam u novinama da se u Srbiji uvodi neki program u domove zdravlja. Nisam sigurna koliko je dobar. Heh. Ponovo čitam šta sam napisala, da vidim da li sam neko slovo progutala. Svašta napisah, a sve je istina. Ispade da se mešam u šta znam i šta ne znam. Ali ja samo želim da svet bude bolji. Da nađe neka rešenja koja će unaprediti naše živote. Kada vidim nešto ili razmišljam o tome, ideja mi dođe sama. Koliko sam ih samo ugušila znajući da ne mogu ili ne umem da ih sprovedem u delo. A posle čitam o tome. I osećam se tužno, baš tužno.

Autor biljanak, 21 Novembar 2011 08:52 | Generalna | Dodaj komentar (6) | Permalink | Trekbekovi (0)

Powered by blog.rs
Valid XHTML 1.0 Strict - Valid CSS