This page looks plain and unstyled because you're using a non-standard compliant browser. To see it in its best form, please upgrade to a browser that supports web standards. It's free and painless.

Precenjene vrline - iskrenost

Napisala sam "Dve strane medalje" zato što mislim da se kod nas uvek više forsira jedna strana, a time se dobija nerealna slika problema, događaja, slike o nečemu. Često čujem, a i pročitam "kako bi bilo lepo da svi uvek budu iskreni i da se samo istina priča". Moguće, ali da vidimo i drugu stranu. Da se to dogodi, najpogubniji uticaj bi bio u medicini. Doktor ne bi rekao "Imate šanse za izlečenje, ali se morate boriti", već "Vi bolujete od neizlečive bolesti, dajem vam nekoliko meseci života". Čak i oni koji imaju šansu teško da bi je iskoristili. Kada nešto naučite sasvim je prirodno da mislite da je i drugima to lako da savladaju. Ne mora da znači. Dođete u banku jer su vam neki propisi nejasni, gledaju vas čudno i čujete jedno sasvim iskreno "Kako možete biti glupi i pitati me tako nešto? " Ulazite u gradski autobus, vidite jedno prazno mesto i žurite da sednete, iza sebe čujete "Jao, što bi' ja tebe ...." Eh, prostaci iskreni. Dogovorili ste se da se nađete sa prijateljicom, ona dolazi čupava, ali sa prelepom haljinom, iz nekog razloga nije stigla da se isfenira. I zbog toga se nervira. Možete biti sasvim iskreni i reći kako joj je grozna frizura, ali i kako ima predivnu haljnu. Da li pristati na potpunu iskrenost znači da moramo slušati kako smo glupi, debeli, sa podočnjacima, kako nam je haljina izgužvana (od sedenja), oči loše našminkane... Da li je istina dobra ako povređuje? Da li je moguće da laž štiti naše samopouzdanje i dobro raspoložnje? Koliko ljudi koristi iskrenost kao plemenit razlog za svoju nekulturu? Meni je sasvim prirodno da imam iskrene odnose sa ljudima. Neki su sušta suprotnost. Ne želim da neko pomisli da propagiram laž. Ja ne volim laži. Ali, isto tako, smatram da bi stopostotna istina uvek i svugde bila pogubna. Treba biti iskren sa ljudima u meri da ih ne povređujemo. Jer svi imamo svoje loše trenutke, neslavne epizode, loše izgovorene misli... I obrnuto. U svakom slučaju istina i laž su dve nerazdvojne drugarice koje izazivaju mnogo patnje, radosti. Život je to.

Autor biljanak, 06 Decembar 2011 13:07 | Generalna | Dodaj komentar (33) | Permalink | Trekbekovi (0)

Ćutanje

Ako ti kažem za svoj jad/ ne teraj me da slušam odu/ o svemu što sam ti rekla./ Ako ti pokažem svoje rane/ ne pokazuj prstom na njih mudrujući svojim iskustvom./ Odaj, za promenu,/ minut ćutanja/ za sve moje poginule nade,/ propuštene šanse,/ izgubljena verovanja./ Ne mogu da podnesem/ ni svoje reči,/ ni svoje gubitke/ a ti mi dodaješ/ još jednu kap./

Autor biljanak, 03 Decembar 2011 12:24 | Generalna | Dodaj komentar (23) | Permalink | Trekbekovi (0)

Pismo Deda Mrazu

"Dragi Deda Mraze! Pokloni mi debeo novčanik i vitko telo. Nemoj da pomešaš kao prošle godine"

Autor biljanak, 01 Decembar 2011 19:05 | Generalna | Dodaj komentar (28) | Permalink | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2
Powered by blog.rs
Valid XHTML 1.0 Strict - Valid CSS